marți, 16 decembrie 2008

Jorge Luis Borges

„Dupa un timp, omul invata sa perceapa diferenta subtila intre a sustine o mana si a inlantui un suflet, si invata ca amorul nu inseamna a te culca cu cineva si ca a avea pe cineva alaturi nu este sinonim cu starea de siguranta, si asa omul incepe sa invete ca saruturile nu sunt contracte si cadourile nu sunt promisiuni si asa omul incepe sa-si accepte caderile cu capul sus si ochii larg deschisi si invata sa-si construiasca toate drumurile bazate in astazi si acum, pentru ca terenul lui maine este prea nesigur pentru a face planuri… si viitorul are o multime de variante care se opresc insa la jumatatea drumului .

si dupa un timp, omul invata ca daca e prea mult, pana si caldura cea datatoare de viata a soarelui arde si calcineaza. Asa ca incepe sa-si planteze propria gradina sa-si impodobeasca propriul suflet, in loc sa mai astepte ca altcineva sa-i aduca flori si invata ca intr-adevar poate suporta, ca intr-adevar este valoros si omul invata si invata ,….si cu fiecare zi invata.

Cu timpul inveti ca a sta alaturi de cineva pentru ca iti ofera un viitor bun inseamna ca mai devreme sau mai tarziu vei vrea sa te intorci la trecut.

Cu timpul intelegi ca doar cel care este capabil sa te iubeasca cu defectele tale, fara a pretinde sa te schimbe, iti poate aduce toata fericirea pe care ti-o doresti.

Iti dai seama cu timpul ca daca esti alaturi de acea persoana doar pentru a-ti intovarasi singuratatea, in mod inexorabil vei ajunge sa nu mai vrei sa o vezi.

Ajungi cu timpul sa intelegi ca adevaratii prieteni sunt numarati si ca cel care nu lupta pentru ei, mai devreme sau mai tarziu se va vedea inconjurat doar de false prietenii. Cu timpul inveti ca vorbele spuse intr-un moment de manie, pot continua tot restul vietii sa fac arau celui ranit.

Cu timpul inveti ca a scuza e ceva ce poate face oricine, dar ca a ierta, asta doar sufletele cu adevarat mari o pot face.

Cu timpul inveti ca daca ai ranit grav un prieten e foarte probabil ca prietenia lui nu va mai fi la aceeasi intensitate.

Cu timpul iti dai seama ca desi poti fi fericit cu prietenii tai, intr-o buna zi vei plange dupa cei pe care i-ai lasat sa plece.

Cu timpul iti dai seama ca fiecare experienta alaturi de fiecare fiinta nu se va mai repeta niciodata.

Cu timpul iti dai seama ca cel care umileste sau dispretuieste o fiinta umana, mai devreme sau mai tarziu va suferi aceleasi umilinte, dar ridicate la patrat.

Cu timpul inveti ca grabind sau fortand lucrurile sa se intample, asta va determina ca in final ele nu vor mai fi asa cum sperai.

Cu timpul iti dai seama ca cel mai bun nu era viitorul, ci momentul pe care l-ai trait chiar in acel moment.

Cu timpul vei vedea ca desi te simti fericit cu cei care-ti sunt imprejur, iti vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine si acum s-au dus si nu mai sunt…

Cu timpul vei invata ca incercand sa ierti sau sa ceri iertare, sa spui ca iubesti , sa spui ca ai nevoie, sa spui ca vrei sa fi prieteni, dinaintea unui mormant nu mai are nici un sens….

…..Dar din pacate, se invata doar cu timpul…”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu